Keurmerk veilig ondernemen
Het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) heeft tot algemeen doel om het ondernemersklimaat op bedrijventerrein Nieuw Schaik te verbeteren.
KVO Certificaat
Bedrijventerrein Nieuw Schaik voldoet aan de voorwaarden voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Na een audit heeft Kiwa het KVO-certificaat verstrekt.
Speerpunten van het project KVO zijn:
- Veiligheid (o.a. camera’s);
- Parkmanagement;
- Schoon & representatieve uitstraling.
Sommige verzekeraars geven aan bedrijven op KVO-gecertificeerde terreinen een korting op de premie. Hiervoor dient u het KVO-certificaat te overhandigen. Deze vindt u achter de onderstaande knop.
Projectgroep KVO Bedrijventerrein Nieuw Schaik
Het KVO-project wordt uitgevoerd door de Projectgroep KVO Bedrijventerrein Nieuw Schaik en bestaat uit de volgende partijen:
- Ondernemers vertegenwoordigd door bestuurders BIZ Bedrijventerreinen Nieuw Schaik;
- Gemeente Vijfheerenlanden;
- Brandweer (VRU);
- Politie;
- Kop Beveiliging;
- DZP B.V., actief als parkbeheerder.
Activiteiten Projectteam en Aandachtspunten
Het Projectteam komt viermaal per jaar overleg en verzorgt tweemaal per jaar een schouw. Hierbij ligt de focus op de onderwerpen schoon, heel en veilig. De prioriteiten zijn vastgesteld o.b.v. de schouwen, bij de ondernemers afgenomen enquêtes en overige input van bij het terrein betrokken partijen. De voornaamste onderwerpen waar het projectteam zich op richt zijn:
a. Collectieve camerabewaking: uitbreiding, vernieuwing en beheer
Het continueren, vernieuwen en optimaliseren van het bestaande camerabewakingsnetwerk op de bedrijventerreinen. Het huidige netwerk is als onderdeel van het KVO gerealiseerd en werd beheerd met de contributie-inkomsten van de SBBL. Met de realisatie van de BIZ worden de kosten eerlijker verdeeld. Met de beveiliger wordt nu bekeken op welke wijze de camerabewaking verbeterd kan worden. Doel: het vergroten van de veiligheidssituatie en -beleving, preventieve werking voor criminele en overlastsituaties en het verkrijgen van optimaal opsporingsmateriaal in geval van incidenten.
b. Afspraken met gemeente en hulpdiensten
Met het KVO-projectteam worden centraal afspraken met de gemeente en hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) gemaakt, zodat in geval van calamiteiten of overlastsituaties snel en adequaat kan worden gehandeld. Incidenten of probleemsituaties kunnen gezamenlijk worden aangepakt. Doel: vergroten van de betrokkenheid van ondernemers bij hun bedrijfsomgeving en de veiligheid voor ondernemers, medewerkers en bezoekers.
c. Verhogen aangiftebereidheid bij incidenten
Het stimuleren van aangiften bij incidenten/criminaliteit door ondernemers, onder meer door het gebruik van digitale aangifte te vergroten. Doel: vergroten van veiligheid voor ondernemers, medewerkers en bezoekers.
d. Preventie
Verstrekken van preventietips (inbraak, overval, brand etc.) aan ondernemers in samenwerking met de gemeente, de politie en brandweer. Doel: vergroten van de veiligheid voor ondernemers, medewerkers en bezoekers.
e. Parkeerproblematiek vrachtwagens
Inventariseren parkeerproblematiek die veroorzaakt wordt door ladende en lossende vrachtwagens op de bedrijventerreinen. In samenwerking met de gemeente en de brandweer wordt gezamenlijk gezocht naar duurzame oplossingsrichtingen. Doel: verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer.
f. Verkeersveiligheid
Onderzoek naar verkeersonveilige situaties op doorgangswegen, fietspaden en voetpaden in samenwerking met de gemeente en politie. Hierbij wordt gekeken naar de staat van de wegen, de rijsnelheid van de weggebruikers en de doorstroming van het verkeer. In samenwerking met elkaar worden concrete oplossingsmogelijkheden aangedragen. Vanuit het KVO-projectteam wordt gemonitord en aangestuurd op uitvoering. Doel: verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer.
g. Schouwen
De jaarlijkse dag- en avondschouw over het bedrijventerrein, waarbij de aandachtspunten in het kader van veiligheid, worden geïnventariseerd, vastgesteld en acties/maatregelen aan worden verbonden, is onderdeel van het KVO. Doel: vergroten van de veiligheid voor ondernemers, eigenaren en bezoekers van het bedrijventerrein.
h. Certificering Keurmerk Veilig Ondernemen
Bedrijventerrein Nieuw Schaik had een KVO-certificaat. Dit certificaat is verlopen. De gemeente is bereid een nieuwe KVO-certificering te financieren als de ondernemers zich verenigen in een BIZ en daarmee ook gaan werken volgens het Keurmerk Veilig ondernemen. De KVO-werkwijze is van groot belang om o.a. criminaliteit te bestrijden.
De eerste audit voor het KVO, waarbij de structurele samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en ondernemers wordt beoordeeld, wordt geïnitieerd en gefinancierd door de gemeente. Eens per drie jaar wordt de samenwerking opnieuw gecertificeerd. Doel: vergroten van de veiligheid voor ondernemers, eigenaren en bezoekers, het verbeteren van uitstraling van er bedrijventerrein en het borgen van de structurele samenwerking tussen convenantpartners.
Concrete resultaten
Datum | Beschrijving |
---|---|
Jan’ 24 | Oprichting BIZ met 78% van de stemmen ‘voor’. |
Mrt’ 24 | Update camera’s: scherper beeld, ANPR, ruimer gebied in beeld. |
Mei’ 24 | Toezegging komst bushalte buurtbus op terrein Van der Wal. |
Jun’ 24 | Via de VOV: 100 kentekens per bedrijf krijgt vergunning gebruik ‘sluiproute’. |
Aug’ 24 | KVO-certificering verkregen. |
Sep’ 24 | Samenwerkingsafspraken met gemeentewerf gemaakt m.b.t. groenonderhoud. |
Beveiliging
Kop Beveiliging verzorgt de beveiliging op de bedrijventerrein Nieuw Schaik. De meest zichtbare vormen van beveiliging zijn de op de bedrijventerreinen geplaatste camera’s. Deze camera’s staan in verbinding met een meldkamer. Kop Beveiliging neemt ook deel aan het KVO-Projectteam (Keurmerk Veilig Ondernemen), dat verder bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente, politie, brandweer en ondernemers.
Alle bedrijven op de bedrijventerrein Nieuw Schaik kunnen camerabeelden opvragen. Vanwege de privacy-wetgeving zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. De procedure is hieronder opgenomen.
Procedure opvragen camerabeelden
- Camerabeelden kunnen worden gevorderd met een maximum van 7 dagen terug.
- Het opvragen van camerabeelden gaat via de politie. Het doen van aangifte is daarom noodzakelijk.
- Indien de formele vordering niet binnen de tijdslijn van 7 dagen plaats kan vinden, is het veiligstellen van beelden mogelijk voor een periode van 30 dagen. Neem hiervoor contact op met de parkbeheerder of direct met Kop Beveiliging.
- Bij het opvragen of veiligstellen van beelden dienen minimaal de volgende gegevens aangeleverd te worden:
- Datum en tijdstip of tijdspad (tussen welke tijden beelden);
- Straatnaam/positie (duidelijk aangeven van welke straten/camera’s men beelden wenst).
- Allen de Politie mag de beelden vorderen. Het is volgens de AVG-wetgeving niet toegestaan beelden te delen met of in te laten zien door ondernemers.
Locaties camera’s
Onderstaand is opgenomen waar de camera’s zijn gepositioneerd.